top of page

Perimenopausa
(2022)

Insomni, fogots, ansietat, por, sequedat..., van aparèixer, no fa massa, a la meva quotidianitat. Són alguns dels símptomes causats per la pèrdua d'estrògens, la transició entre l'etapa fèrtil i la maduresa. No és una malaltia, és una altra fase de la vida.

En una nit d'insomni, vaig sentir la necessitat d'expressar en primera persona les sensacions que em produïa aquest nou cicle.

 

La flaccidesa i la sensibilitat a la pell han estat per a mi les afectacions físiques més evidents, així que vaig començar per aquí, em vaig retratar. Aquest va ser el primer pas. Acceptar el resultat visual, va ser el segon i el més difícil.

Durant els mesos següents anava fotografiant parts de mi: el ventre, les cames, el coll, les mans, el rostre..., va ser un exercici quotidià d'honestedat: a partir de l'observació de mi mateixa, anava acceptant que es tancava una etapa i a la vegada se n'obria una altra. Començava a ser conscient que vivia un procés d'envelliment biològic i natural.

 

Observava el meu entorn durant les llargues caminades que faig quasi cada dia i que m'ajuden a dormir, contemplava elements de la natura que captaven la meva atenció i que em recorden, que en formem part. Analitzava altres espècies que, igual que jo, transitaven pel seu cicle vital, però amb tempos diferents del nostre: brots, arbres, fruits, flors vives, flors que es marcien i paisatges que evocaven escenes extretes del meu interior. Horitzons difusos que oscil·laven com un pèndol entre l'ansietat i el més profund assossegament.

 

Aquest treball ha estat un viatge introspectiu sobre un procés de canvi i l'acceptació del cos. Fotografiar-me nua, durant mesos, m'ha servit per a acceptar la maduresa a la pell, entenent pell, com la meva part física.

Observar el pas del temps en el meu cos igual que l'observo en la natura que m'envolta, ha estat un exercici per a relativitzar i afrontar la por a envellir i morir.

Perimenopausa ha trencat un silenci interior imposat per una societat plena de prejudicis sobre els temes que envolten a la menopausa. Una societat que es menysprea a si mateixa quan relaciona l'envelliment amb l'absència de plenitud i bellesa.

bottom of page